Tarta cytrynowa z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Masło/margarynę posiekać z mąką. Dodać żółtko, wodę i cukier i wyrobić szybko gładkie ciasto. Chłodzić w lodówce 30 minut.
Przygotować foremkę – u mnie forma na tarte o średnicy 24-25 cm. Posmarować ją tłuszczem i posypać kaszą manną.
2.Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremkę. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać suchy ryż lub fasolę (użyłam około ½ litra). Zapobiegnie to wybrzuszaniu się ciasta i osuwaniu się brzegów podczas pieczenia.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie usunąć papier z ryżem/fasolką i piec jeszcze 20 minut do lekkiego zrumienienia. Ciasto wystudzić, ale nie ma konieczności wyjmowania z formy.
3.Krem: Wszystkie składniki kremu (oprócz masła) wymieszać w garnuszku trzepaczką lub rózgą i ciągle mieszając (w jedną stronę) zagotować i doprowadzić do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać masło i energicznie wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na ciasto.
4.Pianka:Z białek ubić sztywną pianę i ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier oraz mąkę. Pianę wyłożyć na gorący budyń.
5.Ciasto wstawić do piekarnika i piec 20-30 minut. Po tym czasie można dodatkowo podsuszyć bezę przez 10 minut w temperaturze 100 stopni. Ma być krucha z wierzchu, ale miękka w środku. Studzić co najmniej 2 godziny przed podaniem.
Komentarze