Tarta cytrynowa z bezą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tarta, która zachwyca słonecznym kolorem i genialnym wręcz połączeniem smaków słodkiego i kwaskowatego. Przygotowałam ją na urodziny męża.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    180 g mąki przesianej przez sito
    1 żółtko
    100 g zimnego masła lub margaryny
    1 łyżka zimnej wody
    1 łyżka cukru

    Krem cytrynowy:
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
    100 g cukru
    skórka otarta z 2 cytryn
    Sok z 4 cytryn + woda = 320 ml
    3 żółtka
    1 jajko
    80g masła

    Pianka:
    4 białka
    200 g cukru
    2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Beza

Tarta cytrynowa z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Masło/margarynę posiekać z mąką. Dodać żółtko, wodę i cukier i wyrobić szybko gładkie ciasto. Chłodzić w lodówce 30 minut.
    Przygotować foremkę – u mnie forma na tarte o średnicy 24-25 cm. Posmarować ją tłuszczem i posypać kaszą manną.
  • 2. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremkę. Nakłuć widelcem w kilku miejscach. Na ciasto położyć papier do pieczenia i wysypać suchy ryż lub fasolę (użyłam około ½ litra). Zapobiegnie to wybrzuszaniu się ciasta i osuwaniu się brzegów podczas pieczenia.
    Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Po tym czasie usunąć papier z ryżem/fasolką i piec jeszcze 20 minut do lekkiego zrumienienia. Ciasto wystudzić, ale nie ma konieczności wyjmowania z formy.
  • 3. Krem: Wszystkie składniki kremu (oprócz masła) wymieszać w garnuszku trzepaczką lub rózgą i ciągle mieszając (w jedną stronę) zagotować i doprowadzić do zgęstnienia. Zdjąć z ognia, dodać masło i energicznie wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na ciasto.
  • 4. Pianka:Z białek ubić sztywną pianę i ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier oraz mąkę. Pianę wyłożyć na gorący budyń.
  • 5. Ciasto wstawić do piekarnika i piec 20-30 minut. Po tym czasie można dodatkowo podsuszyć bezę przez 10 minut w temperaturze 100 stopni. Ma być krucha z wierzchu, ale miękka w środku. Studzić co najmniej 2 godziny przed podaniem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować