Tarta cytrynowa z borówkami

4.49 (170 ocen)

  • 60 min

Cienki kruchy spód, lekki i orzeźwiający cytrynowy krem i dużo borówek :) Koniecznie trzeba spróbować :)

  • 60 min

Składniki:

  • Spód:
    200 g mąki pszennej
    100 g masła
    70 g cukru
    1 jajko

    Krem:
    200 ml śmietany 30 %
    250 g serka mascarpone
    3 łyżki cukru pudru
    skórka i sok z połowy cytryny

    Dodatkowo:
    500 g borówek
Wystaw ocenę:

4.49 (170 ocen)

Tarta cytrynowa z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód: Wszystkie składniki ciasta kruchego dokładnie zagniatamy. Gotowym ciastem wylepiamy formę do tarty wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą a następnie nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Pieczemy ok. 20-25 minut w 200 stopniach i studzimy.
  • 2. Krem: Śmietankę, serek mascarpone i cukier miksujemy do uzyskania gładkiego i gęstego kremu. Na koniec dodajemy skórkę i sok z połowy cytryny i krótko miksujemy z kremem. Gotowy krem wykładamy na ostudzony kruchy spód. Na kremie rozsypujemy borówki i posypujemy skórką z cytryny. Chłodzimy w lodówce ok godziny. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Jagody Owoce Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować