Tarta czekoladowa z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: obie mąki wymieszać; masło posiekać z mąką, dodając kakao, chili i cukier puder. Następnie dodać żółtka, szybko zagnieść ciasto (w razie konieczności można dodać łyżkę zimnej wody), owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto rozwałkować na kształt formy (śr. 25cm) z zapasem na brzegi na grubość ok 5mm (można przykryć w wierzchu folią, żeby nie kleiło się do wałka). Ciastem wyłożyć dno i boki formy resztę ciasta obciąć (wałkując po brzegach formy), nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, na papier wysypać kulki ceramiczne lub fasolę. Pozostałe ciasto rozwałkować, wyciąć serduszka (lub inne kształty), ułożyć na blasze. Tartę i ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut w temp. 180st.C.
Mus: (kilka godzin wcześniej) czekoladę połamać, zalać 100ml śmietanki, podgrzewać w rondelku aż do rozpuszczenia czekolady, schłodzić w lodówce. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać po jednym żółtku. Czekoladową śmietankę wymieszać z białą, ubić, wymieszać z pianą jajeczną, dodać wiśnie.
Z ciasta usunąć kulki i papier, wyłożyć mus, wstawić z powrotem do piekarnika, piec 20 minut w temp. 180st.C.
Upieczoną tartę ostudzić.
Dekoracja: śmietankę ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz sok z cytryny. Bitą śmietankę przełożyć do rękawa z końcówką w kształcie gwiazdki, udekorować wierzch tarty śmietanką, wisienkami, ciastkami.
Komentarze