Tarta czekoladowo - wiśniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na stolnicę przesiałam mąkę, kakao, sól i cukier. Dodałam masło, posiekałam i zagniotłam ciasto dodając żółtka. Zawinięte w folię ciasto chłodziłam godzinę w lodówce.
2.Po wyjęciu z lodówki rozwałkowałam i wylepiłam formę do tarty. Po nakłuciu widelcem ciasto włożyłam do zamrażarki na 15 minut.
3.Wiśnie zagotowałam z cukrem. Chwilę gotowałam do odparowania nadmiaru płynu, następnie dodałam galaretkę w proszku i mieszałam do rozpuszczenia.
4.Ciasto po wyjęciu z zamrażarki od razu wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180*C na 15 minut.
5.Po upieczeniu i schłodzeniu wyłożyłam na ciasto ciepłą masę wiśniową i wstawiłam do lodówki.
6.Śmietanę zagotowałam, do gorącej dodałam połamane czekolady i dobrze wymieszałam. Dodałam masło, amaretto i mikserem wymieszałam na jednolitą masę Wylałam na zastygnięte wiśnie, zostawiając część masy do dekoracji.
7.Tarta z kremem niech stygnie w temperaturze pokojowej, resztę kremu wstawić w chłodne miejsce. Po kilku minutach krem zmiksowałam ponownie i włożyłam do worka cukierniczego z tylką gwiazdką.
8.Tartę udekoruj wg swojego pomysłu.
Porady
Zamiast świeżych wiśni można użyć dżem wiśniowy lub konfiturę
Komentarze