Tarta – dyniowy sernik

0 (0 ocen)

Uwielbiam te złociste kawałki dyni zanurzone w masie serowej. Do tego kruchy spód. Dla mnie pycha, więc polecam:).

Składniki:

  • Trata o średnicy 26 cm
    Ciasto:
    • 250 g mąki,
    • 0,5 kostki margaryny,
    • 2,5 łyżki cukru pudru,
    • 1 duże jajko,
    • 1 łyżka śmietany,
    • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
    Nadzienie:
    • 45 dag miąższu dyni,
    • 40 dag białego sera,
    • 2 łyżki śmietany,
    • 3 jajka,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 2-3 łyżki cukru ( według uzniania),
    • Szczypta proszku do pieczenia,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Tarty Desery

Tarta – dyniowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wyłożone ciastom kruche 1. Mąkę przesiewamy do miski. Dokładamy do niej pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Gotowe schładzamy około 30 minut. Po tym czasie wykładamy nim spód i brzegi tarty. Nakłuwamy widelcem.
  • obgotowywanie dyni 2. Dynie kroimy w kostkę i obgotowujemy by delikatnie zmiękła. Gotową odcedzamy i studzimy.
  • przygotowanie masy serowej 3. Ser przekładamy do miski. Dokładamy do niego jajka. Mieszamy. Dokładamy pozostałe składniki nadzienia (poza dynią) i dokładnie miksujemy.
  • Wykładanie skłądników 4. Na przygotowany skruchy spód wykładamy część serowej masy, część przestudzonej dyni.
  • Przed pieczeniem 5. Dalej wykładamy ser i pozostałą dynię.
    Tarte przekładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut w 180˚C.
    Po upieczeniu studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować