Tarta fasolkowo-serowa

0 (0 ocen)

  • 20 min

Fasolka z bryndzą ma wyjątkowy smak, znika zaraz po upieczeniu.

  • 20 min

Składniki:

  • - 1 kg fasolki szparagowej
    - 125 g bryndzy
    - 150 g serka śmietankowego Turek
    - 1 jajko
    - 2 łyżki kwaśnej śmietany
    - pęczek zielonej pietruszki
    - sól, pieprz
    - 1 płat ciasta francuskiego

Tarta fasolkowo-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta fasolkowo-serowa 1. - Z fasolki odciąć końcówki, ugotować w osolonej wodzie, pokroić na 2-3 cm kawałki.
    - Serki wymieszać z jajkiem, śmietaną i przyprawić solą i pieprzem.
    - Wymieszać fasolkę z masą serową i posiekaną natką pietruszki.
  • 2. - Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
    - Na cieście francuskim położyć tortownicę i wyciąć koło z ciasta, położyć je na dnie, resztę ciasta pociąć na 2cm paski.
  • 3. - Na ciasto wyłożyć farsz fasolkowo-serowy, wygładzić powierzchnię i ułożyć na wierzchu kratkę z ciasta.
    - Piec przez 40 minut.

Porady

Najlepiej smakuje na ciepło, tartę mozna odgrzewać w mikrofalówce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy