Tarta gruszkowa

0 (0 ocen)

  • 35 min

z podanej ilości składników wychodzi 6 porcji

  • 35 min

Składniki:

  • 1 szkl. mąki (lub trochę więcej)
    1/5 szkl. cukru kryształu
    1/5 kostki margaryny Palmy z Murzynkiem
    1 żółtko
    1 łyżka śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    0,5 kg obranych i wydrążonych gruszek
    cukier puder i cynamon do posypania
    DODATKOWO:
    ---- tłuszcz i bułka tarta do wysypania blachy

Tarta gruszkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta 1. Sypkie składniki posiekać z margaryną, dodać żółtko oraz śmietanę, zagnieść ciasto i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
  • tarta gruszkowa 2. Gruszki obrać i pokroić w dość cienkie plasterki.Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i wyłożyć je na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą, małą blaszkę (moja o wymiarach 23cm x 27cm). Następnie ułożyć gruszki na cieście i posypać (przez sitko) cukrem pudrem i cynamonem.
  • tarta gruszkowa 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C na ok. 40 minut.

Porady

Można podawać ją z lodami, albo polaną sosem karmelowym czy też ot tak bez niczego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy