Tarta grzybowa z kapustą i serem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby i pieczarki opłukać w wodzie, przełożyć do garnka , zalać wodą i gotować do miękkości .Kapustę poszatkować i ugotować na pół miękko.
Po czym odsączyć z wody.Na dużej patelni rozgrzać masło , dodać pokrojoną w kostkę cebulę i lekko ją zeszklić.
Następnie wrzucić kapustę i pokrojone grzyby oraz pieczarki, doprawić solą i pieprzem i przez chwilę dusić na małym ogniu.
2.Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać sól , masło ,śmietanę , żółtko i energicznie zagnieść ciasto.
Po czym rozwałkować na cienki placek , nawinąć na wałek i przenieś na formę.Nadmiar ciasta obciąć.
Ciasto po nakłuwać widelcem i równomiernie na nim rozłożyć nadzienie ,wierzch posypać startym żółtym serem.Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut.
Komentarze