Tarta grzybowa z kapustą i serem.

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Szybka,smaczna , nieskomplikowana w przygotowaniu tarta ,doskonale smakuje na ciepło jak i na zimno,

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto
    200 g mąki pszennej
    100 g masła
    1 żółtko
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    sól
    nadzienie
    200g słodkiej kapusty
    1 cebula
    200 g pieczarek
    50g suszonych grzybów
    100g żółtego sera(startego)
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta grzybowa z kapustą i serem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby i pieczarki opłukać w wodzie, przełożyć do garnka , zalać wodą i gotować do miękkości .Kapustę poszatkować i ugotować na pół miękko.
    Po czym odsączyć z wody.Na dużej patelni rozgrzać masło , dodać pokrojoną w kostkę cebulę i lekko ją zeszklić.
    Następnie wrzucić kapustę i pokrojone grzyby oraz pieczarki, doprawić solą i pieprzem i przez chwilę dusić na małym ogniu.
  • 2. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę, dodać sól , masło ,śmietanę , żółtko i energicznie zagnieść ciasto.
    Po czym rozwałkować na cienki placek , nawinąć na wałek i przenieś na formę.Nadmiar ciasta obciąć.
    Ciasto po nakłuwać widelcem i równomiernie na nim rozłożyć nadzienie ,wierzch posypać startym żółtym serem.Piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni przez 20 minut.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować