Tarta jabłkowo-serowa

0 (0 ocen)

Szybki i prosty pomysł dla smakoszy sernika

Składniki:

  • 250gmąki
    125gcukru pudru
    125gmasła
    250g chudego twarogu
    3jabłka
    sok z 1cytryny
    1paczka budyniu o smaku waniliowym
    tłuszcz do formy
    folia kuchenna

Tarta jabłkowo-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0uycywe 1. Mąkę,75g cukru,masło i jedno jajo zagnieść na gładkie ciasto.Zawinąć w folię kuchenną i wstawić na 30min. do lodówki. Jabłka dokładnie umyć,pokroić w cienkie plastry, a następnie pokropić sokiem z cytryny.Ciasto rozwałkować na placek o średnicy 30cm.Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 26cm.Dobrze podociskać na brzegach.Podziurawić ciasto widelcem.
  • 2. .Żółtka z 2 jaj utrzeć z 50g cukru na gładką masę ,dodać twaróg i budyń,ucierać jeszcze chwilę.Z białek ubić na sztywno pianę i połączyć ją z masą serową.Masę rozłożyć na spodzie kruchego ciasta obłożyć plasterkami jabłek.Piec w tem.175C przez około 40min.Po upieczeniu przestudzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy