Tarta jabłkowo-serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę,75g cukru,masło i jedno jajo zagnieść na gładkie ciasto.Zawinąć w folię kuchenną i wstawić na 30min. do lodówki. Jabłka dokładnie umyć,pokroić w cienkie plastry, a następnie pokropić sokiem z cytryny.Ciasto rozwałkować na placek o średnicy 30cm.Wyłożyć ciasto do wysmarowanej tłuszczem formy o średnicy 26cm.Dobrze podociskać na brzegach.Podziurawić ciasto widelcem.
2..Żółtka z 2 jaj utrzeć z 50g cukru na gładką masę ,dodać twaróg i budyń,ucierać jeszcze chwilę.Z białek ubić na sztywno pianę i połączyć ją z masą serową.Masę rozłożyć na spodzie kruchego ciasta obłożyć plasterkami jabłek.Piec w tem.175C przez około 40min.Po upieczeniu przestudzić.
Komentarze