Tarta jajeczna

4.5 (195 ocen)

  • 60 min

Smaczne połączenie jajek z serem i kiełbaską

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto
    - 20 dag mąki
    - 10 dag masła
    - 3 łyżki zimnej wody
    - 1/2 łyżeczki soli

    Nadzienie
    - 4 jajka ugotowane na twardo
    - 2 jajka surowe
    - 1 mała cebula
    - troszkę podsmażonej kiełbaski
    - 10 dag startego żółtego sera
    - pomidorki do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta jajeczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta 1. Ciasto
    Mąkę przesieka z masłem, dodać sól i wodę. Wyrobić ciasto i wstawić na 2 godziny do lodówki. Przygotowane schłodzone ciasto włożyć do płaskiej formy, nakłuć widelcem, zrumienić w gorącym piekarniku.
  • 2. Nadzienie
    Cebulę posiekać, podsmażyć na maśle, następnie dodać posiekane jajka ugotowane na twardo i kiełbaskę. Przygotowane nadzienie rozsmarować na cieście,polać je roztrzepanymi surowymi jajkami i posypać serem.
  • Tarta 3. Tartę wstawić do piekarnika i piec aż się wierzch zetnie. Podawać na gorąco przybrać kawałkami pomidora.

Porady

Można wykorzystać również gotowe ciasto francuskie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować