Tarta jogurtowo serowa

0 (0 ocen)

Jogurtowa tarta z serkiem mascarpone i słodkim mlekiem skondensowanym. Dla przełamania tej słodkości, dodałam rozmrożone, kwaskowate w smaku truskawki, które idealnie do niej pasują.

Składniki:

  • tortownica - średnica 26cm

    spód: 150g mąki pszennej, 150g zimnego masła, 1 łyżka śmietany, 50g mielonych migdałów, otarta skórka z pomarańczy, 80 g cukru

    masa: 250 g sera mascarpone, 300 ml jogurtu greckiego, 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego, 2 jajka, 1 żółtko

    dodatkowo ok 500 g truskawek przekrojonych na pół
    1 łyżka dżemu truskawkowego (opcjonalnie jeśli truskawki są kwaśne)

Tarta jogurtowo serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na spód zagnieść rękami tak, aby powstała jednolita masa. Rozwałkować i przenieść na wyłożoną papierem tortownicę. Wstawić do lodówki na 20 minut aby się schłodziło.

    Widelcem po nakłuwać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec około 20 minut, aż ciasto będzie lekko zrumienione.

    W tym czasie ubić jajka z żółtkiem, stopniowo dolewając mleko. Następnie należy dodać jogurt i serek. Masa jest dość rzadka i mogą pojawić się w niej grudki serka.
    Gotową masę przelać na podpieczony spód i wstawić jeszcze do piekarnika na około 30-40 minut. Masa będzie gotowa, gdy jej brzegi będą zrumienione.
    Na gorący jeszcze krem, należy położyć rozmrożone i odsączone z soku truskawki.
    W garnuszku podgrzać dżem i posmarować nim owoce.

    Ciasto musi całkowicie wystygnąć, wtedy krem będzie miał jednolitą konsystencję. Można tuż przed podaniem polać owoce odrobiną mleka skondensowanego słodzonego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy