Tarta kokosowa z owocami lata - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KRUCHE CIASTO:
Mąkę wsypać do miski. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło, cukier, śmietanę, wbić żółtka. Zagnieść ciasto, na końcu połączyć z wiórkami kokosowymi. Ciastem wylepić dno i boki posmarowanej masłem okrągłej formy.
2.Ciasto przed wyłożeniem owoców posypać wiórkami kokosowymi (zapobiegnie to wsiąknięciu soków z owoców w ciasto w trakcie pieczenia). Owoce oczyścić i ułożyć na cieście. Jeśli lubicie bardziej słodkie wypieki, owoce można dodatkowo posypać cukrem.
3.Wszystkie składniki na kruszonkę szybko rozgnieść palcami. Ciasto pokruszyć lub zetrzeć na tarce, przykrywając owoce.
Tak przygotowaną tartę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30 minut na jasnozłoty kolor w 180 stopniach.
Komentarze