Tarta kokosowa z czekoladowo-bananowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę, dodać 4 duże łyżki zimnego oleju kokosowego i jajka. Wyrobić dokładnie ręką, uformować kulę i schłodzić w lodówce. Formę do tarty natłuścić olejem kokosowy lub wyłożyć papierem do pieczenia. Chłodne ciasto rwać na kawałki i wylepić nimi formę na grubość około 1/2 centymentra. Pieć około 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
2.Daktyle namoczyć w ½ szklance goracej wody, lekko przestudzić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju kokosowego, dodać pokrojone banany i chwilę podsmażyć . Dodać namoczone daktyle wraz z wodą i kakao. Zmiksować blenderem na gładką masę.
3.Chłodną i lekko gęstą masę wyłożyć na kokosowy spód. Można udekorować owocami lub wiórkami czekolady według uznania.
Komentarze