Tarta kokosowa z karmelizowanym ananasem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Równie smaczna co fotogeniczna :)

  • 2 godz.

Składniki:

  • ciasto:
    1 szklanka mąki pszennej
    2 łyżki cukru pudru
    100 g margaryny
    1 żółtko

    nadzienie:
    1,5 szklanki wiórków kokosowych
    1 szklanka orzechów
    1/2 kostki margaryny
    2 jajka
    3 łyżki cukru pudru

    karmelizowany ananas:
    1 średni ananas
    1/2 szklanki wody
    1/2 szklanki cukru
    przyprawa do dań słodkich (młynek)

Tarta kokosowa z karmelizowanym ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na tartę 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i wyłożyć nim formę na tarte o średnicy 26 cm. Odstawić do lodówki.
  • Ciasto z nadzieniem 2. Margarynę utrzeć z jajkami, dodać wiórki i starte lub posiekany orzechy. Wymieszać. Wyłożyć na ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 35 minut.
  • Upieczona tarta :) 3. Wodę z cukrem zagotować, dodać obranego i pokrojonego ananasa i gotować na niewielkim ogniu aż płyn odparuje. Doprawić mieszanką przypraw do dań słodkich. Wystudzoną tartę podawać z ananasem. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy