TARTA MANDARYNKOWA BEZ TŁUSZCZU

0 (0 ocen)

W przygotowaniu jest banalnie prosta,a zapach podczas pieczenia to istna poezja! :) Proponuję zabrać się do pracy wieczorem, aby następnego dnia cieszyć pyszną aromatyczną tartę, bo jak zwykle leżakowanie ciasta w lodówce wystawia naszą cierpliwość na próbę ;) 100 g to 165 kcal

Składniki:

  • Ciasto:
    100 g mąki krupczatki
    20 g otrąb orkiszowych
    1 żółtko
    5 g ksylitolu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Skórka z 3 mandarynek
    50 ml gazowanej wody
    Wypełnienie:
    3 mandarynki- 110 g
    180 g jogurtu naturalnego 0%
    10 g ksylitolu
    25 g mąki pszennej
    1 białko
    Dekoracja:
    1 mandarynka
    Płatki migdałowe

    Keksówka 26 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Tarty Desery

Tarta mandarynkowa bez tłuszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0mlmt4q 1. Ciasto:
    Do miski wsypać mąkę. Dodać otręby, cukier brzozowy i proszek do pieczenia. Dodać skórkę otartą z mandarynek oraz żółtko. Wymieszać . Stopniowo dolewać wodę i wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne.
  • image-1qu8yth 2. Następnie rozwałkować na prostokątny placek. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto ( brzeg niezbyt wysoki). Ciasto nakłuć widelcem, a następnie wyłożyć folią spożywczą i wsypać grochem lub ryżem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st i piec około 8 minut, następnie wyjąć folię z ryżem i piec jeszcze 3-4 minuty. Wyjąć i ostudzić.
  • image-1ne68gk 3. Wypełnienie:
    Mandarynki pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do blendera. Zmiksować. Dodać jogurt,ksylitol, białko oraz mąkę. Całość dokładnie zmiksować blednerem. Ostrożnie przelać na podpieczony spód.
  • image-10owmaf 4. Ostatnią mandarynkę pokroić w cienkie plastry i ułożyć na wierzchu kremu, posypać płatkami migdałowymi. Piec w 180 st około 25-30 minut ( do ścięcia się masy jogurtowo-owocowej). Na koniec pieczenia na około 2-3 minuty zwiększyć temperaturę do 200 st, aby płatki ładnie się zrumieniły. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mandarynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować