Tarta orzechowo-makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę mieszamy ze zmielonymi orzechami i cukrem pudrem.Dodajemy masło,żółtka i zagniatamy szybko ciasto do połączenia składników.Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 1 godz.
2.Masę makową łączymy z miodem,jabłkiem,migdałami oraz ubitymi białkami.
3.Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 5mm., wykładamy nim formę.Nadmiar ciasta obcinamy i pozostawiamy do ozdoby.Spód nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do lodówki na 15 min.
4.Na formę z ciastem, wyłożoną pogniecionym papierem do pieczenia wsypujemy fasolę, a następnie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp.180*C na około 15 min.(ciasto powinno się delikatnie zrumienić).
5.Na podpieczone ciasto wykładamy masę makową.
6.Z pozostałej części ciasta wykrawamy ozdoby wg uznania,posypujemy je cukrem trzcinowym i układamy na masie makowej.Ponownie wkładamy do piekarnika na około 25-30 min.
Komentarze