Tarta migdałowa z borówkami i winogronem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Tarta migdałowa ma bardzo delikatny smak ,a z dodatkiem kremówki i owoców jest bardzo smaczna.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Maślane kruche ciasto:

    2 szklanki mąki pszennej
    125 g masła
    1 żółtko
    50 ml wody
    4 łyżki cukru pudru

    masa migdałowa:

    200 g migdałów(w całości lub płatki)
    130 g masła
    1 szklanka cukru pudru
    2 jajka (można zużyć białko od kruchego ciasta zamiast 1 jajka)
    1 łyżka mąki

    0,5 l zimnej kremówki 30 lub 36%
    2 smietan-fiksy lub 2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżki cukru pudru

    1 niebieska galaretka (przygotuj dzień wcześniej)

    250 g borówek
    250g winogrona

    forma do tarty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta migdałowa z borówkami i winogronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KRUCHE CIASTO 1. Mąkę , masło i cukier puder lekko zagniatamy.
  • Kruche ciasto 2. Następnie dodaję żółtko.
  • Kruche ciasto 3. wodę
  • Kruche ciasto 4. i zagniatam.
  • Kruche ciasto 5. Zagniecione, gładkie ciasto wałkuję na blacie, nawijam na wałek i ostrożnie przekładam do formy.
  • forma 6. Forma o wymiarze 26 cm
  • Kruche ciasto 7. Odcinam brzegi przeciągając wałkiem po cieście.
  • Kruche ciasto 8. Spód lekko nakłuwam i chowam do lodówki by się schłodziło.
  • Migdały 9. Migdały mielimy.
  • masa migdałowa 10. Teraz wypełnienie migdałowe. Masło ucieram z pudrem na puch.
  • masa migdałowa 11. Dodaję zmielone migdały, jajka, mąkę i miksuję.
  • masa migdałowa 12. Taką masą wypełniamy tartę.
  • Tarta 13. Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika na 40 minut.
  • Tarta 14. Upieczoną tartę studzimy.
  • Galaretka niebieska 15. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklani gorącej wody ,wlewamy do podłużnego pojemnika i po zastygnięciu kroimy w paseczki i kostki.
  • Kremówka 16. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodaj cukier puder i śmietan-fiks
  • Kremówka z galaretką 17. Dodaj do śmietany 3/4 galaretki i wymieszaj (resztę pozostaw do dekoracji)
  • Tarta 18. Tak przygotowaną masę śmietanową wyłóż na wystudzoną tartę i wygładź na wierzchu tworząc kopiec. Udekoruj owocami i galaretką.

Porady

Do ciasta można użyć dowolnych owoców i galaretki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować