Tarta na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nastawiamy piekarnik na 180*C
2.Smarujemy formę na tartę tłuszczem. Przekładamy dociskając ciasto francuskie na blachę. Nakłuwamy widelcem - bardzo gęsto.
3.Na ciasto połozyć papier do pieczenia a na nim rozsypać fasolę, groch - co, śco obciąży nam ciasto, aby zanadto nie wyrosło.
4.Wstawiamy do piekarnikana15 minut.
W tym czasie kroimy wędlinę w kostkę, pomidora w pół plastry, jeśli macie ser w całości, ścieramy na tarce o grubych oczkach
5.Gdy ciasto mamy podpieczone, ściągamy " obciążenie", na spód ciasta rozsypujemy wędlinę, na niej układamy pokrojone pomidory, przyprawiamy sola, pieprzem i ewentualnie oregano. Obsypujemy całość startym serem. Wstawiamy do piekarnika jeszcze na 15 minut.
Podajemy gorące.
Komentarze