WYKONANIE: ŁATWE
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 4-5
Składniki:
mały por,
15 większych pieczarek,
4 małe plasterki szynki (opcjonalnie),
około 15 dag tartego sera żółtego,
kawałek czerwonej papryczki chili (można zastąpić przyprawą, ale lepiej użyć świeżej),
275 g ciasta francuskiego,
łyżka śmietany,
sól,
tymianek,
pietruszka suszona,
łyżka masła.
Tarta na cieście francuskim z pieczarkami i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę do tarty smaruję masłem, wykładam ciasto, nakłuwam widelcem na całej powierzchni. Następnie wkładam do piekarnika (180 stopni) i piekę około 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Ciasto najlepiej obciążyć suchą fasolą lub czymś podobnym, aby nie podnosiło się podczas pieczenia.
Pieczarki i pora kroję w plasterki, szynkę w paseczki, a chili siekam.
Na maśle podsmażam pieczarki. Kiedy się przyrumienią dodaję pora z papryczką, po chwili wrzucam szynkę. Doprawiam do smaku solą i sporą ilością tymianku. Dodaję śmietanę, mieszam. Zdejmuję z ognia, ponownie mieszam z 1/4 tartego sera.
Farsz wykładam na ciasto, posypuję pozostałym serem i pietruszką. Piekę przez kolejne 15-20 minut.
Komentarze