TARTA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z PIECZARKAMI I POREM

4.5 (176 ocen)

  • 40 min

Przepyszna przekąska. :)

  • 40 min

Składniki:

  • WYKONANIE: ŁATWE
    PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT
    ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 4-5

    Składniki:
    mały por,
    15 większych pieczarek,
    4 małe plasterki szynki (opcjonalnie),
    około 15 dag tartego sera żółtego,
    kawałek czerwonej papryczki chili (można zastąpić przyprawą, ale lepiej użyć świeżej),
    275 g ciasta francuskiego,
    łyżka śmietany,
    sól,
    tymianek,
    pietruszka suszona,
    łyżka masła.
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Tarty Zapiekanki

Tarta na cieście francuskim z pieczarkami i porem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę do tarty smaruję masłem, wykładam ciasto, nakłuwam widelcem na całej powierzchni. Następnie wkładam do piekarnika (180 stopni) i piekę około 20 minut (do lekkiego zarumienienia). Ciasto najlepiej obciążyć suchą fasolą lub czymś podobnym, aby nie podnosiło się podczas pieczenia.
    Pieczarki i pora kroję w plasterki, szynkę w paseczki, a chili siekam.
    Na maśle podsmażam pieczarki. Kiedy się przyrumienią dodaję pora z papryczką, po chwili wrzucam szynkę. Doprawiam do smaku solą i sporą ilością tymianku. Dodaję śmietanę, mieszam. Zdejmuję z ognia, ponownie mieszam z 1/4 tartego sera.
    Farsz wykładam na ciasto, posypuję pozostałym serem i pietruszką. Piekę przez kolejne 15-20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Por

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować