Smakuje wyśmienicie z kiełbasą, ale w wersji wegetariańskiej (tylko szpinak i papryka) też będzie smaczna. Zrobiłam ją z produktów, które zalegały mi w lodówce.
Tarta paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód: wszystkie składniki na kruche ciasto połącz i uformuj kulę. Owiń w folię i wstaw na godzinę do lodówki.
2.Szpinak odparuj na patelni, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na osobnej patelni, na łyżce oleju podsmaż pokrojoną w kostkę kiełbasę i poszatkowaną cebulę. Wystudź.
3..Schłodzonym ciastem wylep spód okrągłej, posmarowanej masłem formy (o śr.26cm) i ponakłuwaj widelcem. Piecz 15 minut w 180 st.Na podpieczony spód wyłóż kiełbasę z cebulką.
4.Zrób sos: jajka roztrzep ze śmietaną solą i pieprzem. Wylej na kiełbasę i rozłóż szpinak. Papryki umyj, pokrój na większe kawałki.(po paseczku papryk pokrój w kostkę). Porozkładaj je na masie według uznania. Tartę piecz ok. 40 minut w 180 st.
Komentarze