Tarta pomarańczowa z kremem

4.5 (150 ocen)

Lekka, orzeźwiająca tarta z delikatnym kremem twarożkowym.

Składniki:

  • Ciasto:

    100g zimnego masła
    50g cukru pudru
    200g mąki pszennej
    1 jajko

    Krem twarożkowy:

    250g twarożku śmietankowego (kanapkowy naturalny)
    200g śmietanki kremówki 30%
    50g cukru pudru
    1 śmietan-fix

    Galaretka:

    1 galaretka pomarańczowa
    300ml wody
    1-2 pomarańcze

    Dodatkowo:

    1 łyżka dowolnego dżemu
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Tarta pomarańczowa z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować formę do tarty o średnicy 28cm. Uciąć dwa 3-4cm pasy papieru do pieczenia i ułożyć je na krzyż w foremce tak, aby brzegi wystawały poza foremkę. Ułatwi nam to wyciągnięcie gotowej tarty z formy.
  • 2. Mąkę i cukier puder wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i posiekać nożem do uzyskania niewielkich grudek. Dodać jajko i szybko zagnieść jednolite ciasto. Rozwałkować na okrąg 2-3cm większy niż dno foremki, nawinąć na wałek i przenieść do przygotowanej formy. Lekko docisnąć brzegi, odciąć nadmiar ciasta i wstawić do zamrażalnika na 15 minut.
  • 3. Przygotować galaretkę. Wodę zagotować i zdjąć z palnika. Wsypać całą galaretkę i mieszać do momentu, aż dobrze się rozpuści. Odstawić do wystudzenia.
  • 4. Piekarnik nagrzać do 180°C.
  • 5. Spód tarty wyjąć z zamrażalnika, ułożyć na nim papier do pieczenia większy niż jego średnica i na papier wysypać sporą ilość fasoli, grochu lub specjalnych kuleczek ceramicznych, które obciążą ciasto, zapobiegając tym samym jego wybrzuszaniu. Wstawić do piekarnika i piec przez 10 minut. Po tym czasie ostrożnie usunąć papier razem z fasolkami i piec jeszcze przez 5-10 minut aż ciasto będzie matowe i jasno-złote. Wystudzić.
  • 6. Serek przełożyć do głębokiego naczynia i krótko zmiksować. Dodać śmietankę i zacząć ubijanie. Po chwili dodać cukier wymieszany ze śmietan-fixem i ubijać do momentu uzyskania dość sztywnego kremu.
  • 7. Wypieczony spód posmarować dżemem. Na dżem wyłożyć krem twarożkowy, pozostawiając część do dekoracji.
  • 8. Pomarańcze obrać, usunąć skórki z miąższu (wyfiletować) i pokroić w cząstki. Ułożyć na kremie twarożkowym i delikatnie zalać tężejącą już galaretką. Wstawić do lodówki do stężenia. Udekorować pozostałą częścią kremu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Pomarańcze Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować