Tarta pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Na odrobinie oliwy zeszklić cebulę, dodać przyprawy i pomidory z puszki. Smażyć do powstania gęstej masy. Wystudzić.
2.Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min). Śmietanę wymieszać z żółtym serem i jajkami, dodać wystudzone pomidory i dokładnie wymieszać. Gotową masę wylać na podpieczone ciasto, na wierzch ułożyć kulki mozzarelli. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min aż sos się zetnie a brzegi ciasta staną się solidnie złote. Przed podanie udekorować listkami bazylii.
Komentarze