Tarta pomidorowa

4.5 (191 ocen)

Lekka, pomidorowa tarta. W sam raz na letni posiłek.

Składniki:

  • Ciasto:
    pół szklanki mąki pszennej
    szklanka mąki krupczatki
    pół kostki margaryny
    6 łyżek śmietany 12-18%
    szczypta soli

    Farsz:
    puszka krojonych pomidorów
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    łyżeczka suszonej bazylii
    sól
    pieprz
    przyprawa do pomidorów
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 opakowanie mini kulek mozzarelli
    2 jajka
    szklanka śmietany 18%
    2 łyżki startego sera żółtego
    oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta pomidorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. Na odrobinie oliwy zeszklić cebulę, dodać przyprawy i pomidory z puszki. Smażyć do powstania gęstej masy. Wystudzić.
  • Tarta pomidorowa - sos 2. Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min). Śmietanę wymieszać z żółtym serem i jajkami, dodać wystudzone pomidory i dokładnie wymieszać. Gotową masę wylać na podpieczone ciasto, na wierzch ułożyć kulki mozzarelli. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min aż sos się zetnie a brzegi ciasta staną się solidnie złote. Przed podanie udekorować listkami bazylii.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować