Tarta pokrzywowa na cieście francuskim

0 (0 ocen)

Pokrzywa to samo zdrowie- najlepiej jeść ją od wczesnej wiosny do momentu gdy zakwitnie. Gdy się tylko chce, można z niej wyczarować cuda! Dziś polecam jej połączeniu z ciastem francuskim, filetem, boczkiem i oliwkami. PYCHA!!!

Składniki:

  • Składniki na 8 porcji:
    • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
    • 2 duże jajka do nadzienia,
    • 8 dag sera żółtego,
    • 2 łyżki śmietany,
    • 2 litrowa miska młodych liści pokrzyw,
    • 0,5 filetu z kurczaka,
    • 5 dag boczku wędzonego,
    • 1 mały pomidor,
    • Kilka czarnych oliwek,
    • Ziołowa przyprawa do kurczaka,
    • sól, pieprz do smaku,
    • olej rzepakowy do smażenia,
    • jajko do smarowania ciasta,
    • szczypiorek do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty

Tarta pokrzywowa na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowany filet 1. Fileta kroimy w kostkę i oprószamy ziołową przyprawą do kurczaka. Przyprawione mięso przysmażamy na oleju, zdejmujemy z ognia i studzimy.
  • przygotowanie sera, oliwek i boczku 2. Oliwki przekrawamy na połowę. Pomidor kroimy na mniejsze części. Boczek kroimy w kostkę.
  • sparzona pokrzywa 3. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pokrzywę sparzamy, po czym hartujemy zimną wodą i dokładnie odsączamy z płynu. Po odciśnięciu drobno kroimy. Tak przygotowaną łączymy z dwoma jajkami, żółtym serem i śmietaną. Masę doprawiamy do smaku.
  • uformowane ciasto 4. Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą radełka odcinamy z każdego boku ciasta pas o szerokości ok 1 cm. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przyklejamy do nich odcięte paski, które także smarujemy. W ten sposób otrzymamy w trakcie pieczenia wyższe, chrupiące boki.
  • przed pieczeniem 5. Na środek ciasta równomiernie wykładamy pokrzywową masę. Ma pokrzywę wykładamy oliwki, filet, boczek i pomidory.
    Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy ją około 25 minut. Gdy brzegi ciasta urosną i się delikatnie zarumienią dopiekamy tatrę na funkcji „dół”. Gotową tatrę wyjmujemy. Przed podaniem oprószamy ją drobno posiekanym szczypiorkiem. Gotowe.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Pokrzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować