Pokrzywa to samo zdrowie- najlepiej jeść ją od wczesnej wiosny do momentu gdy zakwitnie. Gdy się tylko chce, można z niej wyczarować cuda! Dziś polecam jej połączeniu z ciastem francuskim, filetem, boczkiem i oliwkami. PYCHA!!!
Składniki:
Składniki na 8 porcji:
• 1 opakowanie ciasta francuskiego,
• 2 duże jajka do nadzienia,
• 8 dag sera żółtego,
• 2 łyżki śmietany,
• 2 litrowa miska młodych liści pokrzyw,
• 0,5 filetu z kurczaka,
• 5 dag boczku wędzonego,
• 1 mały pomidor,
• Kilka czarnych oliwek,
• Ziołowa przyprawa do kurczaka,
• sól, pieprz do smaku,
• olej rzepakowy do smażenia,
• jajko do smarowania ciasta,
• szczypiorek do posypania
Tarta pokrzywowa na cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fileta kroimy w kostkę i oprószamy ziołową przyprawą do kurczaka. Przyprawione mięso przysmażamy na oleju, zdejmujemy z ognia i studzimy.
2.Oliwki przekrawamy na połowę. Pomidor kroimy na mniejsze części. Boczek kroimy w kostkę.
3.Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pokrzywę sparzamy, po czym hartujemy zimną wodą i dokładnie odsączamy z płynu. Po odciśnięciu drobno kroimy. Tak przygotowaną łączymy z dwoma jajkami, żółtym serem i śmietaną. Masę doprawiamy do smaku.
4.Ciasto francuskie rozwijamy. Za pomocą radełka odcinamy z każdego boku ciasta pas o szerokości ok 1 cm. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przyklejamy do nich odcięte paski, które także smarujemy. W ten sposób otrzymamy w trakcie pieczenia wyższe, chrupiące boki.
5.Na środek ciasta równomiernie wykładamy pokrzywową masę. Ma pokrzywę wykładamy oliwki, filet, boczek i pomidory.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika. Pieczemy ją około 25 minut. Gdy brzegi ciasta urosną i się delikatnie zarumienią dopiekamy tatrę na funkcji „dół”. Gotową tatrę wyjmujemy. Przed podaniem oprószamy ją drobno posiekanym szczypiorkiem. Gotowe.
Komentarze