Tarta porzeczkowa z orzechami

0 (0 ocen)

  • Średni

letnie ciasto na bazie bezy i ciasta kruchego. Wspaniale komponują się kwaskowe owoce, ze słodyczą bezy i maślanym smakiem ciasta. Chrupiące kawałki orzechów są wspaniałym, zaskakującym dodatkiem.

  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 160 gramów
    - masło: 100 gramów
    - cukier: 75 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - żółtka: 2 sztuki

    - czerwone porzeczki: 0.5 kilograma
    - białko (może być więcej, jeśli dysponujesz większą ilością): 2 sztuki
    - cukier: 100 gramów
    - orzechy włoskie (grubo posiekane): 50 gramów

Tarta porzeczkowa z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wysypać na blat, dodać chłodne masło i posiekać. Dodać resztę składników - żółtka (mogą być ugotowane), cukier i sól i szybko zagnieć ciasto. Wyłożyć nim formę na tartę i wstawić do lodówki. Po 20 minutach piec ciasto w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez 10-15 minut.
  • 2. W między czasie ubić białka na sztywną pianę, dodać powoli cukier i dalej ubijać. Dodać porzeczki bez szypułek i grubo posiekane orzechy. Wymieszać. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 30 minut. Ozdobić wedle fantazji ;)

Komentarze

Podobne przepisy