Tarta śmietankowa z kwaśnymi jabłkami i prażonymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagniatamy mąkę z Kasią, jajkiem i cukrem, odstawiamy wyrobioną kulkę na 30 min do lodówki. Zimne ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką i przekładamy do formy na tartę, środek dziurkujemy widelcem. Odcięte brzegi urabiamy w kulkę i odstawiamy do lodówki. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika na ok. 25 min temp. 180-190 stopni, kiedy ciasto będzie złociste, wyciągamy i odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy miód, żółtka i budyń, wykładamy na ciasto i dekorujemy plasterkami jabłka, posypujemy przyprawą do jabłecznika i płatkami migdałowymi.
2.Wykładamy na tarcie paseczki z pozostałej części ciasta i pieczemy jeszcze 20-25 min.
Komentarze