Tarta – snikers

4.5 (142 ocen)

  • 60 min

Dla tego ciasta warto przestać liczyć kalorie. Słodziutkie, kruchutkie i szybciutkie w przygotowaniu. Niestety tak szybko jak powstało znikło z talerza:).

  • 60 min

Składniki:

  • Tarta o średnicy 26 cm
    Składniki na ciasto kruche:
    - 180 g mąki,
    - 1 żółtko,
    - 2 łyżki cukru pudru,
    - 10 dag masła,
    - Szczypta proszku do pieczenia,
    - 1 łyżka śmietany,

    Wypełnienie (masa snikersowa):
    - Puszka masy krówkowej (380g),
    - 120 g orzeszków arachidowych solonych,
    - 120 g orzeszków arachidowych niesolonych,
    - 1 czekolada mleczna lub deserowa,
    - 2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Orzeszki

Tarta – snikers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta – snikers 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy cukier proszek do pieczenia. Mieszamy sypkie składniki. W dalszej kolejności dokładamy śmietanę, masło oraz żółtko. Zagniatamy ciasto kruche. Schładzamy je około 30 minut w lodówce i wykładamy nim formę na tarte.

    Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 30 minut ( 180°C).
    Po wyjęciu z piekarnika studzimy.

    Na wystudzone ciasto wykładamy masę „snikersową”.
  • tarta snikers 2. Masa snikersowa: Orzeszki przekładamy do miski, mieszamy razem i dokładamy do nich masę krówkową. Całości dokładnie łączymy. Wykładamy na upieczone ciasto kruche.
    Polewamy roztopioną czekoladą (Czekoladę łamiemy na kostki, przekładamy do rondelka, podlewamy mlekiem i rozpuszczamy cały czas mieszając).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Orzeszki ziemne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować