Tartaletki- „czarne jagódki”

5 (174 ocen)

Delikatny krem, kruchy spód i niezawodne jagody dają rewelacyjne połączenie. Dodatkowo deser nie wymaga pieczenia. Czego chcieć więcej?Do wykończenia tartaletek można użyć dowolnych owoców.

Składniki:

  • Składniki na 6 sztuk o średnicy 7 cm
    Składniki podstawowe:
    • 250 gram serka mascarpone do kremu,
    • 1 łyżka serka mascarpone do spodu,
    • 2 żółtka,
    • 1 szklanka leśnych jagód
    Składnik dodatkowy:
    • 250 gram ciastek oreo
    Składniki dodatkowe:
    • Łyżka masła,
    • 1,5 łyżki cukru pudru,
    Dekoracja:
    • Cukier puder do posypania,
    • Bratki do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (174 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tartaletki Desery Ciastka

Tartaletki- „czarne jagódki” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mielenie 1. SPÓD :
    Ciastka przekładamy do malaksera. Dodajemy do nich łyżkę serka mascarpone oraz łyżkę miękkiego masła. Całość miksujemy do uzyskania „mokrego piasku”.
  • nałożenie folii 2. Foremki wykładamy folią spożywczą,
  • uformowana tartaletka 3. Na folię wykładamy masą oreo (dokładnie ją ugniatając).
  • tartalerki po wyjęciu z foremek 4. Tak przygotowane spody wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie, gdy masa zastygnie delikatnie wyjmujemy spody z foremek. Dzięki użytej folii łatwo tę czynność wykonać.
  • wykładanie kremu 5. Gotowe tartaletki napełniamy masą mascarpone.
  • wykończenie 6. Wierzch posypujemy jagodami. Tartaletki przechowujemy w lodówce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
  • przygotowanie kremu 7. MASA MASCARPONE:
    Żółtka wybijamy do miski i ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitych dodajemy serek mascarpone. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego, puszystego kremu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować