Delikatny krem, kruchy spód i niezawodne jagody dają rewelacyjne połączenie. Dodatkowo deser nie wymaga pieczenia. Czego chcieć więcej?Do wykończenia tartaletek można użyć dowolnych owoców.
Składniki:
Składniki na 6 sztuk o średnicy 7 cm
Składniki podstawowe:
• 250 gram serka mascarpone do kremu,
• 1 łyżka serka mascarpone do spodu,
• 2 żółtka,
• 1 szklanka leśnych jagód
Składnik dodatkowy:
• 250 gram ciastek oreo
Składniki dodatkowe:
• Łyżka masła,
• 1,5 łyżki cukru pudru,
Dekoracja:
• Cukier puder do posypania,
• Bratki do dekoracji
Tartaletki- „czarne jagódki” - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD :
Ciastka przekładamy do malaksera. Dodajemy do nich łyżkę serka mascarpone oraz łyżkę miękkiego masła. Całość miksujemy do uzyskania „mokrego piasku”.
2.Foremki wykładamy folią spożywczą,
3.Na folię wykładamy masą oreo (dokładnie ją ugniatając).
4.Tak przygotowane spody wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie, gdy masa zastygnie delikatnie wyjmujemy spody z foremek. Dzięki użytej folii łatwo tę czynność wykonać.
5.Gotowe tartaletki napełniamy masą mascarpone.
6.Wierzch posypujemy jagodami. Tartaletki przechowujemy w lodówce. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
7.MASA MASCARPONE:
Żółtka wybijamy do miski i ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitych dodajemy serek mascarpone. Całość miksujemy do uzyskania jednolitego, puszystego kremu.
Komentarze