Tartaletki czekoladowe z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z cukrem dodać proszek do pieczenia i kakao, dodać zimne masło i jajko, zagnieść szybko ciasto i schłodzić w lodówce.
Foremki do tartaletek u mnie 8 sztuk wysmarować margaryną i delikatnie posypać mąką, schłodzone ciasto podzielić na równe porcje i rozwałkować, następnie wylepić nim foremki do tartaletek.
Widelcem delikatnie nakłuć ciasto w kilku miejscach i ułożyć na nim papier do pieczenia i na wierzch wysypać fasolę.
Piekarnik nagrzać do 180 st i piec około 20 minut.
2.Masa czekoladowa: Czekoladę połamać dodać śmietankę i podgrzewając rozpuścić oraz przestudzić. Masło utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodać czekoladę, orzechy i biszkopty na koniec dodać żółtka jajek.
Z podpieczonych tartaletek zdjąć papier razem z fasolą i nałożyć masę czekoladową, następnie ponownie wstawić je do piekarnika na 10 minut w tym czasie ubić białka z cukrem na sztywną i szklistą bezą.
3.Zapieczone z kremem tartaletki wyjąć z piekarnika ułożyć na nich wiśnie u mnie były z kompotu
4.i przykryć bezą.
Tartaletki ostatni raz wstawić do piekarnika na 15 minut ja swoje po upieczeniu zostawiłam w piekarniku jeszcze na kilkanaście minut w tym czasie beza pięknie się wysuszyła.
Komentarze