Tartaletki pomarańczowe z bezą

0 (0 ocen)

Maślane tartaletki z ciasta kruchego z dosyć kwaśnym nadzieniem pomarańczowym i słodką lekko zarumienioną bezą.

Składniki:

  • Składniki: (na ok. 6 sztuk)

    Ciasto kruche:
    80 g zimnego masła
    1 żółtko
    150 g mąki pszennej tortowej
    50 g cukru pudru
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

    Nadzienie pomarańczowe:
    1/4 szkl soku pomarańczowego, najlepiej świeżo wyciśniętego
    3 łyżki śmietany kremówki 30-36%
    2 łyżki cukru
    1 małe jajko
    1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

    Beza:
    1 białko dużego jajka, w temperaturze pokojowej
    1/2 szkl cukru pudru
    1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tartaletki pomarańczowe z bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Ciasto od razu rozwałkować pomiędzy folią spożywczą lub papierem do pieczenia (nie będzie się kleić) na grubość około 4 mm. Za pomocą szklanki wykrawać duże koła, wylepić nimi foremki do tartaletek (szerokość u podstawy ok. 6,5 cm) wysmarowane wcześniej masłem i oprószone mąką. Ciasto nakłuć widelcem i umieścić na płaskiej blaszce. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.



    Piekarnik rozgrzać do 190 st.C, wstawić tartaletki. Piec przez ok. 15-20 minut do zarumienienia (polecam pierwsze 10 minut piec z obciążeniem- na ciasto położyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać specjalne ceramiczne kulki lub groch, fasolę itp. Dzięki temu babeczki się nie wybrzuszą i będzie więcej miejsca na nadzienie). Po tym czasie wyjąć i pozostawić do wystudzenia.
  • 2. Nadzienie pomarańczowe: Wszystkie składniki krótko zmiksować do połączenia. Nadzienie rozlać na wystudzone spody. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st.C. Piec przez ok. 15 minut, aż nadzienie się zetnie.
  • 3. W międzyczasie przygotować bezę: Białka ubić na sztywną pianę. Gdy będzie śnieżnobiała dodawać partiami cukier puder, cały czas miksując. Na koniec wsypać przesianą mąkę, wymieszać. Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej otwartej gwiazdy. Tartaletki wyjąć z piekarnika i szybciutko wycisnąć na nie pianę bezową. Zapiekać jeszcze przez ok. 15 minut w 160 st.C, aż beza się przyrumieni. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić tartaletki na 5 minut. Po 5 minutach uchylić piekarnik i pozostawić na kolejne 5 minut (już ostatnie, obiecuję... ;)). Gdy lekko przestygną ostrożnie wyjąć z foremek. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować