Smaczne kruche ciasteczka z duszonymi jabłkami z dodatkiem cynamonu . Doskonałe do kawy .
2 godz.
Składniki:
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO :
170 g. mąki pszennej
55 g. cukru pudru
110 g. margaryny
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
SKŁADNIKI NA JABŁKA :
1 kg. jabłek (antonówki lub szara reneta)
1/2 szklanki cukru
szczypta cynamonu
Tartaletki szarlotkowe . - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.KRUCHE CIASTO :
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść ręcznie . Ciasto owinąć w folie spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę
2.PRZYGOTOWANIE JABŁEK :
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce wymieszać z cukrem i cynamonem lekko poddusić na małym ogniu , bez przykrywki .
3.PRZYGOTOWANIE TARTALETEK DO PIECZENIA :
Ciasto wyjąć z lodówki , podzielić na 2 części . Jedną część rozwałkować i wyłożyć na dno i boki foremek , ponakłuwać widelcem i oprószyć lekko bułką tartą na to wyłożyć ostudzone jabłka . Rozwałkować drugą część ciasta i zrobić kratkę na jabłkach . Piec w tem. 180 stopni przez 30-40 minut .
Porady
Tartaletki można po upieczeniu posypać cukrem pudrem lub polukrować .
Komentarze