Tartaletki sernikowe z malinowym musem

4.5 (163 ocen)

  • 3 godz. 30 min

Mini serniczki na kruchym spodzie z delikatnym musem malinowym.

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • Na ciasto:
    100 g mąki orkiszowej (typ 1050)
    60 g mąki pszennej
    80 g masła (miękkiego)
    40 g cukru pudru
    1 szczypta soli
    1 szczypta proszku do pieczenia
    1 żółtko

    Na masę serową:
    200 g twarogu półtłustego
    1 żółtko
    1 łyżka budyniu śmietankowego
    50 g cukru pudru

    Na mus malinowy:
    150 g malin (użyłam mrożonych)
    1 łyżeczka żelatyny w proszku
    3-4 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tartaletki Desery Mus Musy

Tartaletki sernikowe z malinowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spody do tartaletek 1. Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Masło, cukier i szczyptę soli zmiksować razem na puszystą masę. Dorzucić żółtko i krótko ucierać. Do całości dodać mąkę i wyrobić, można rękoma, na gładkie ciasto. Cztery formy na mini tarty wysmarować cienko masłem i posypać mąką, ciasto podzielić na 4 części, a każdą w miarę możliwości rozwałkować. Foremki wyłożyć ciastem, można podociskać palcami, boki również. Spód ponakłuwać widelcem, wstawić formy do lodówki na 30 minut.
  • 2. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiekać 8 minut w temp. 180 st. C. Ostudzić.
  • Upieczone spody z masą serową 3. Masa serowa: wszystkie składniki na masę serową najlepiej umieścić w robocie z siekającą końcówką i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Masę serową wyłożyć na podpieczone i ostudzone spody. Umieścić w nagrzanym piekarniku i piec w 180 st. C ok. 25 minut.
  • 4. Mus malinowy: maliny umieść w garnuszku i podgrzewaj do rozpadnięcia. Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody, zostaw na 10 minut, powinna napęcznieć. Maliny przetrzyj przez sitko do innego garnuszka, dodaj żelatynę i cukier puder, całość podgrzewaj na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw, by mus się zagęścił. Jak już będzie w miarę gęsty rozłóż go na schłodzonych tartaletkach. Wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Przed podaniem wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem (ładnie będą się prezentować posypane ranty ciasta).

Porady

Do wykonania tych tartaletek użyłam 4 foremki z wyciąganym spodem o średnicy 10 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować