Mini serniczki na kruchym spodzie z delikatnym musem malinowym.
3 godz. 30 min
Składniki:
Na ciasto:
100 g mąki orkiszowej (typ 1050)
60 g mąki pszennej
80 g masła (miękkiego)
40 g cukru pudru
1 szczypta soli
1 szczypta proszku do pieczenia
1 żółtko
Na masę serową:
200 g twarogu półtłustego
1 żółtko
1 łyżka budyniu śmietankowego
50 g cukru pudru
Na mus malinowy:
150 g malin (użyłam mrożonych)
1 łyżeczka żelatyny w proszku
3-4 łyżki cukru pudru
Tartaletki sernikowe z malinowym musem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Masło, cukier i szczyptę soli zmiksować razem na puszystą masę. Dorzucić żółtko i krótko ucierać. Do całości dodać mąkę i wyrobić, można rękoma, na gładkie ciasto. Cztery formy na mini tarty wysmarować cienko masłem i posypać mąką, ciasto podzielić na 4 części, a każdą w miarę możliwości rozwałkować. Foremki wyłożyć ciastem, można podociskać palcami, boki również. Spód ponakłuwać widelcem, wstawić formy do lodówki na 30 minut.
2.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiekać 8 minut w temp. 180 st. C. Ostudzić.
3.Masa serowa: wszystkie składniki na masę serową najlepiej umieścić w robocie z siekającą końcówką i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Masę serową wyłożyć na podpieczone i ostudzone spody. Umieścić w nagrzanym piekarniku i piec w 180 st. C ok. 25 minut.
4.Mus malinowy: maliny umieść w garnuszku i podgrzewaj do rozpadnięcia. Żelatynę namocz w 3 łyżkach zimnej wody, zostaw na 10 minut, powinna napęcznieć. Maliny przetrzyj przez sitko do innego garnuszka, dodaj żelatynę i cukier puder, całość podgrzewaj na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstaw, by mus się zagęścił. Jak już będzie w miarę gęsty rozłóż go na schłodzonych tartaletkach. Wstaw do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Przed podaniem wyjąć z foremek i posypać cukrem pudrem (ładnie będą się prezentować posypane ranty ciasta).
Porady
Do wykonania tych tartaletek użyłam 4 foremki z wyciąganym spodem o średnicy 10 cm.
Komentarze