Tartaletki z czerwoną porzeczką i nutą kokosa

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min

Pyszne kruche tartaletki, ze świeżymi, orzeźwiającymi i kwaskowymi porzeczkami oraz wyczuwalnym, delikatnym smakiem kokosa są doskonałym pomysłem na lekki deser w gorące letnie dni.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    2 szklanki mąki pszennej
    140g masła ekstra
    1/2 szklanka cukru pudru
    2 żółtka

    Kokosowa beza:
    5 białek
    4 łyżki cukru pudru
    1 łyżka octu winnego
    4 łyżki wiórków kokosowych

    500g czerwonej porzeczki
    4 łyżki cukru
    bułka tarta
    masło do wysmarowania formy
    wiórki kokosowe do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tartaletki z czerwoną porzeczką i nutą kokosa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0dqq4m8 1. Porzeczki umyć, osuszyć, przełożyć do dużej miski, zasypać cukrem
    i dokładnie wymieszać.
  • 2. Ciasto:
    Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder, masło i wszystko posiekać siekaczką. Dodać żółtka, zagnieść na jednolite ciasto, wyrobić. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić wysmarowane masłem i posypane bułką tartą foremki tartaletek o średnicy 11cm. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut.
  • 3. Kokosowa beza:
    Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodać cukier i ponownie ubić na sztywno, pod koniec dodać ocet, wiórki i dokładnie wymieszać.
  • image-0rxunmq 4. Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć porzeczki, kokosową bezę - szprycą i posypać wiórkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Z porcji wychodzi około 12-13 tartaletek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona porzeczka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować