Tartaletki z budyniem i letnimi owocami

4.5 (168 ocen)

  • 60 min

Tartaletki są bardzo proste w wykonaniu i idealnie pasują na popołudniowy deser. W lato idealnym dodatkiem do nich będą sezonowe owoce truskawki, maliny, jeżyny, poziomki lub pokrojona w kosteczkę galaretka.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto kruche

    100 g krupczatki
    100 g mąki pszennej
    100 g masła
    2 łyżki cukru
    2-3 łyżki śmietany lub jogurtu

    Dodatkowo

    1 opakowanie budyniu
    500 ml mleka
    400 gram dowolnych owoców (w moim przypadku truskawki i czereśnie)
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Tartaletki z budyniem i letnimi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto zagniatamy z mąki, masła, cukru i śmietany. Ciasto wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. Owoce myjemy i kroimy na mniejsze części.
  • Foremki wypełnione ciastem 2. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy. Foremki do tartaletek (lub do babeczek) wypełniamy ciastem i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Pieczemy na złoto około 15-20 minut.
  • Tartaletki udekorowane truskawkami i czereśniami 3. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    Wystudzone tartaletki wypełniamy ostygniętym, ale nie zimnym budyniem i dekorujemy owocami. Tartaletki stawiamy w chłodnym miejscu.

Porady

Zamiast budyniu tartaletki można wypełnić bita śmietaną lub ulubionym kremem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować