Tartaletki z domowym kisielem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Foremki do tartaletek średnicy 8 cm (mierzone na dnie foremki) wysmarować masłem i wysypać mąką.
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, dodać pokrojoną na kawałki margarynę i jajko. Zagnieść ciasto i podzielić na 6 równych kawałków. Każdy rozpłaszczyć w dłoniach, uformować krążek (można również posłużyć się wałkiem) i wylepić foremki do tartaletek. Wylepione foremki przykryć folią aluminiową i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Schłodzone foremki włożyć do nagrzanego piekarnika i upiec na złoty kolor około 15 minut w 180°C.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Kisiel:
1 szklankę wody zagotować z cukrem i konfiturą. Do miseczki wlać pozostałe 0,5 szkl. wody, dosypać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Powstałą mieszaninę wlać do gotującej się wody z konfiturą i wymieszać. Mieszać do zagotowania, po czym zestawić z palnika i wystudzić. Zimnym kisielem wypełniać tartaletki i od razu podawać.
Komentarze