Tartaletki z kremem czekoladowym i malinami

4.5 (185 ocen)

  • 2 godz.

Klasyczny deser. Po więcej pysznych słodkości zapraszam na bloga cakesbykejt.blogspot.com

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki:


    CIASTO:

    90g zimnego masła
    100g cukru pudru
    180g mąki
    1 jajko
    szczypta soli
    1 łyżka kakao


    KREM:

    300ml mleka
    3 żółtka
    1 łyżka mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    100g cukru
    100g gorzkiej czekolady


    DODATKOWO:

    dowolne owoce i listki mięty
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tartaletki z kremem czekoladowym i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:

    Wszystkie składniki ciasta zagnieść szybko, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę.

    Zimne ciasto rozwałkować, wycinać kółka, wylepić 6 foremek na tartaletki wysmarowane wcześniej masłem i wysypane mąką. Piec w 170'C 10-15 minut. Wystudzić na kratce.
  • 2. KREM:

    Mleko zagotować. Kiedy zawrze, zdjąć garnek z ognia i odstawić.

    Żółtka zmiksować z cukrem do białości, dodać przesiane mąki, wymieszać łyżką na pastę. Dodać do gorącego mleka, dokładnie wymieszać i postawić na gaz. Zagotować i gotować około 1 minutę cały czas mieszając. Do gorącego kremu dodać połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści.
  • 3. Ciepłym kremem napełnić tartaletki. Schować do lodówki do schłodzenia, ozdobić owocami i listkami mięty.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować