Tartaletki z kremem czekoladowym i malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Wszystkie składniki ciasta zagnieść szybko, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę.
Zimne ciasto rozwałkować, wycinać kółka, wylepić 6 foremek na tartaletki wysmarowane wcześniej masłem i wysypane mąką. Piec w 170'C 10-15 minut. Wystudzić na kratce.
2.KREM:
Mleko zagotować. Kiedy zawrze, zdjąć garnek z ognia i odstawić.
Żółtka zmiksować z cukrem do białości, dodać przesiane mąki, wymieszać łyżką na pastę. Dodać do gorącego mleka, dokładnie wymieszać i postawić na gaz. Zagotować i gotować około 1 minutę cały czas mieszając. Do gorącego kremu dodać połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści.
3.Ciepłym kremem napełnić tartaletki. Schować do lodówki do schłodzenia, ozdobić owocami i listkami mięty.
Komentarze