Tartaletki z ricottą (ricottki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Miękkie masło mieszamy z cukrem, szczyptą soli i jajkiem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy aż uzyskamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. (Przy upałach można włożyć na 40 min do zamrażalki). W tym czasie foremki do tarteletek(metalowe) smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą. Na posypanej mąką powierzchni roboczej wałkujemy ciasto i wycinamy kółka i formujemy w tarteletkach.
Ricottę przecieramy przez sito , następnie dodajemy cukier i sól. Wszystko razem miksujemy, później dodajemy mąkę i miękkie masło.
Masę nakładamy na dno tortownicy.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut( albo do czasu aż ciasto będzie zarumienione).
Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygną. Bo ostygnięciu wyciągamy z metalowych foremek.
Polewa:
W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i margarynę. Później polewę nakładamy na tartaletki i przyozdabiamy.
Komentarze