Tartaletki z ricottą (Ricottki)

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszne tartaletki, które są idealne na przyjęcia.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na 25-30 tarteletek
    Ciasto:
    - 1 1/4 mąki pszennej
    - 100 g masła
    - 3/8 szklanki cukru
    - 1 jajko
    -1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    - szczypta soli

    Nadzienie ricotta:
    - 2 opakowania sera ricotta ( 500 g)
    - 100 g masła
    -12 łyżeczek mąki pszennej
    - 10 łyżek cukru
    - szczypta soli

    Polewa:
    - 100 g czekolady mlecznej (deserowej)
    - 25 g margaryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tartaletki Desery Ciastka

Tartaletki z ricottą (ricottki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Miękkie masło mieszamy z cukrem, szczyptą soli i jajkiem. Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrabiamy aż uzyskamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na godzinę. (Przy upałach można włożyć na 40 min do zamrażalki). W tym czasie foremki do tarteletek(metalowe) smarujemy margaryną i oprószamy bułką tartą. Na posypanej mąką powierzchni roboczej wałkujemy ciasto i wycinamy kółka i formujemy w tarteletkach.
    Ricottę przecieramy przez sito , następnie dodajemy cukier i sól. Wszystko razem miksujemy, później dodajemy mąkę i miękkie masło.
    Masę nakładamy na dno tortownicy.
    Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30 minut( albo do czasu aż ciasto będzie zarumienione).
    Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż ostygną. Bo ostygnięciu wyciągamy z metalowych foremek.
    Polewa:
    W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę i margarynę. Później polewę nakładamy na tartaletki i przyozdabiamy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować