Tartaletkowe pizzerki

0 (0 ocen)

  • 60 min

Takie pizzerki smakują równie dobrze na zimno jak i na ciepło.Podaję je z odrobiną sosu czosnkowego.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na około 10 babeczek

    -300 g mąki
    -150 g masła
    -0,5 łyżeczki soli
    -2 żółtka

    -3 jajka
    -10 plastrów kiełbasy żywieckiej
    -2-3 ogórki konserwowe
    -1/4 małej papryki czerwonej
    -1/4 małej papryki żółtej
    -5 łyżek kukurydzy
    -szczypiorek
    -7 łyżek startego żółtego sera
    -3 łyżeczki oregano
    -4 łyżki ketchupu





Tartaletkowe pizzerki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0sqx7kp 1. Mąkę przesiać na stolnicę dodać masło,sól i żółtka,posiekać nożem.Zagnieść szybko ciasto i pozostawić w chłodnym miejscu na około 30 minut..
  • image-1bw98yn 2. Foremki wyłożyć schłodzonym ciastem,następnie nakłuć widelcem i nałożyć ketchup wymieszany z oregano.
  • 3. Jajka ugotować na twardo,obrać ,pokroić w plastry.Paprykę pokroić w paski,szczypiorek drobno posiekać,ogórki pokroić w plasterki,kukurydzę odsączyć
  • image-0dmf3ed 4. Do każdej foremki włożyć plaster kiełbasy,na nim plaster jajka,2 plasterki ogórka,parę ziaren kukurydzy, paprykę pokrojoną w paski ,posypać szczypiorkiem oraz serem
  • image-1ebvwwk 5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180-200 st.C przez około 20-25 minut.

Komentarze

Podobne przepisy