Tarte flambée, czyli francuski odpowiednik pizzy. Oryginalna wersja zawiera jedynie boczek i cebulę, ale przecież w kuchni wszystkie chwyty dozwolone, wiec u mnie jeszcze z fasolą czerwoną.
Składniki:
Ciasto:
20 dag mąki + naddatek
120 ml wody
2 łyżki oleju
szczypta soli
15 dag boczku
1 cebula
pół puszki fasolki czerwonej
3 łyżki sera żółtego
15 dag śmietany
sól ziołowa
Tarte flambée (flammkuchen), czyli prawie pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, wody, oleju i soli wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Rozwałkować na cieniutkie ciasto, tak jak na pierogi. Rozłożyć na blachę. Na cieście rozsmarować śmietanę.
2.Boczek pokroić w drobną kostkę, a cebulę w cieniutkie piórka.
Rozłożyć cebulę, boczek, fasolkę i starty na drobnych oczkach ser. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 250°C i piec do 10 min. Doprawić do smaku solą ziołową.
Komentarze