Tarte flambée (Flammkuchen), czyli prawie pizza

0 (0 ocen)

Tarte flambée, czyli francuski odpowiednik pizzy. Oryginalna wersja zawiera jedynie boczek i cebulę, ale przecież w kuchni wszystkie chwyty dozwolone, wiec u mnie jeszcze z fasolą czerwoną.

Składniki:

  • Ciasto:
    20 dag mąki + naddatek
    120 ml wody
    2 łyżki oleju
    szczypta soli

    15 dag boczku
    1 cebula
    pół puszki fasolki czerwonej
    3 łyżki sera żółtego
    15 dag śmietany
    sól ziołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Przekąski Ser

Tarte flambée (flammkuchen), czyli prawie pizza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1f0ppf8 1. Z mąki, wody, oleju i soli wyrobić gładkie ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką. Rozwałkować na cieniutkie ciasto, tak jak na pierogi. Rozłożyć na blachę. Na cieście rozsmarować śmietanę.
  • image-04t9hjo 2. Boczek pokroić w drobną kostkę, a cebulę w cieniutkie piórka.
    Rozłożyć cebulę, boczek, fasolkę i starty na drobnych oczkach ser. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 250°C i piec do 10 min. Doprawić do smaku solą ziołową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Sery

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować