Tarty ziemniaczane

0 (0 ocen)

Piękne i smaczne danie które powstaje prawie z niczego.

Składniki:


  • 1 kg ziemniaków
    3/4 szklanki mąki
    1 jajko
    1/2 łyżeczki soli
    1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Dodatkowo:
    2 ząbki czosnku
    2 jajka
    2 łyżki gęstej śmietany
    1/2 łyżeczki soli
    przyprawa do potraw z ziemniaków

Tarty ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie i po wystudzeniu obrać, połowę przecisnąć przez praskę dodać do nich jajko, przyprawy oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść ciasto.
  • tarty ziemniaczane 2. Foremki do tart wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką, dno i boki wykleić ciastem, pozostałe ziemniaki pokroić w plasterki i ułożyć na cieście ziemniaczanym.
  • tarty ziemniaczane 3. Jajka ubić z dodatkiem śmietany, soli i drobno posiekanym czosnkiem, zalać powstałą masą poukładane ziemniaki, posypać przyprawą do potraw z ziemniaków. Piekarnik nagrzać do 190 st i zapiekać tarty około 20 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy