Tarciuch z gulaszem

4.5 (197 ocen)

  • 30 min

Większość ludzi tarciucha zna pod nazwą babki ziemniaczanej. U mnie od pokoleń mówi się na to tarciuch :)

  • 30 min

Składniki:

  • GULASZ
    0,5kg mięsa na gulasz (u mnie wieprzowe)
    2 papryki
    2 marchewki
    4 pomidory (mogą być z puszki)
    pół łyżeczki suszonego tymianku
    1 duża cebula
    2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
    2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    szczypta chilli w proszku
    sól
    pieprz
    liść laurowy
    czosnek (ok3 ząbki )
    ziele angielskie
    mąka i śmietana do zagęszczenia

    TARCIUCH
    1,2-1,5 kg ziemniaków
    0,5 kg gotowanych ziemniaków (najlepiej poprzedniego dnia)
    1-2 jajko
    2 łyżki mąki pszennej
    duża cebula lub dwie małe
    sól
    pieprz
    szczypta tymianku i majeranku (ewentualnie przyprawa do ziemniaków)

Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Tarciuch z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gulasz 1. Mięso oczyścić, pokroić w drobną kostkę, oprószyć mąką i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć do garnka, podlać trochę wody, dodać sól, pieprz, przyprawy, marchewkę pokrojoną w talarki i gotować do miękkości.
  • Gulasz 2. Paprykę pokroić w kostkę, cebulę również w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i przełożyć pokrojone do papryki i cebuli.Dusić wszystko aż warzywa będą miękkie, a następnie przełożyć do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, chilli, czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
  • Gulasz 3. Całość jeszcze chwilę podgotować. Na koniec zaprawić odrobiną mąki i śmietany, tak by powstał gęstawy sos.
  • Tarciuch 4. Ziemniaki, myjemy, obieramy i ścieramy na tartce razem z cebulą, tak jak na placki ziemniaczane ( ja zrobiłam to sokowirówką-soku nie odlewać!!! ) Dodać gotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki
  • Tarciuch 5. Do masy ziemniaczanej dodać resztę składników, porządnie wymieszać do uzyskania jednolitej papy.
  • Tarciuch 6. Dużą blachę (40x26x2,5) nasmarować porządnie smalcem i przełożyć masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok godziny w temperaturze ok 200 stopni. Aż tarciuch nabierze złotego koloru. Pod koniec pieczenia warto posmarować wierzch smalcem, bo wtedy ładnie się zarumieni.
    Gotowego tarciucha,podzielić na porcje, polać gulaszem i podawać z dowolnymi surówkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować