Większość ludzi tarciucha zna pod nazwą babki ziemniaczanej. U mnie od pokoleń mówi się na to tarciuch :)
30 min
Składniki:
GULASZ
0,5kg mięsa na gulasz (u mnie wieprzowe)
2 papryki
2 marchewki
4 pomidory (mogą być z puszki)
pół łyżeczki suszonego tymianku
1 duża cebula
2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
szczypta chilli w proszku
sól
pieprz
liść laurowy
czosnek (ok3 ząbki )
ziele angielskie
mąka i śmietana do zagęszczenia
TARCIUCH
1,2-1,5 kg ziemniaków
0,5 kg gotowanych ziemniaków (najlepiej poprzedniego dnia)
1-2 jajko
2 łyżki mąki pszennej
duża cebula lub dwie małe
sól
pieprz
szczypta tymianku i majeranku (ewentualnie przyprawa do ziemniaków)
Tarciuch z gulaszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyścić, pokroić w drobną kostkę, oprószyć mąką i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Przełożyć do garnka, podlać trochę wody, dodać sól, pieprz, przyprawy, marchewkę pokrojoną w talarki i gotować do miękkości.
2.Paprykę pokroić w kostkę, cebulę również w kostkę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i przełożyć pokrojone do papryki i cebuli.Dusić wszystko aż warzywa będą miękkie, a następnie przełożyć do mięsa. Doprawić solą, pieprzem, chilli, czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
3.Całość jeszcze chwilę podgotować. Na koniec zaprawić odrobiną mąki i śmietany, tak by powstał gęstawy sos.
4.Ziemniaki, myjemy, obieramy i ścieramy na tartce razem z cebulą, tak jak na placki ziemniaczane ( ja zrobiłam to sokowirówką-soku nie odlewać!!! ) Dodać gotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki
5.Do masy ziemniaczanej dodać resztę składników, porządnie wymieszać do uzyskania jednolitej papy.
6.Dużą blachę (40x26x2,5) nasmarować porządnie smalcem i przełożyć masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok godziny w temperaturze ok 200 stopni. Aż tarciuch nabierze złotego koloru. Pod koniec pieczenia warto posmarować wierzch smalcem, bo wtedy ładnie się zarumieni.
Gotowego tarciucha,podzielić na porcje, polać gulaszem i podawać z dowolnymi surówkami.
Komentarze