Tatar wołowy podaję na obiad ale również jako przystawkę dla gości :) tatar w towarzystwie buraczków i rukoli bardzo fajnie się komponuje i smakuje :) polecam
1 godz. 10 min
Składniki:
1 duży burak czerwony
0,20kg mięsa mielonego z polędwicy wołowej
50g rukoli
1 cebula
maggi
1 żółtko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka octu
sól
pieprz
oliwa z oliwek
Tatar wołowy na buraczku z dodatkiem rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte buraczki doprawić solą, pieprzem dodać ocet i cukier, dokładnie wymieszać.
2.Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać.
3.Mięso wołowe doprawić solą, pieprzem, maggi dodać cebulę i łyżeczkę oliwy dokładnie wymieszać i uformować w kulę- spłaszczyć zrobić na środku miejsce na żółtko.
4.Do okrągłego pojemnika o średnicy 11cm włożyć buraczki dobrze ugnieść łyżką. Pojemnik odwrócić do góry nogami na talerz i zdjąć pojemnik.Na buraczkach ułożyć uformowane mięso, dodać żółtko udekorować rukolą.
Komentarze