Tatar wołowy na buraczku z dodatkiem rukoli

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Tatar wołowy podaję na obiad ale również jako przystawkę dla gości :) tatar w towarzystwie buraczków i rukoli bardzo fajnie się komponuje i smakuje :) polecam

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 duży burak czerwony
    0,20kg mięsa mielonego z polędwicy wołowej
    50g rukoli
    1 cebula
    maggi
    1 żółtko
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka octu
    sól
    pieprz
    oliwa z oliwek

Tatar wołowy na buraczku z dodatkiem rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Starte buraczki doprawić solą, pieprzem dodać ocet i cukier, dokładnie wymieszać.
  • 2. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać.
  • 3. Mięso wołowe doprawić solą, pieprzem, maggi dodać cebulę i łyżeczkę oliwy dokładnie wymieszać i uformować w kulę- spłaszczyć zrobić na środku miejsce na żółtko.
  • 4. Do okrągłego pojemnika o średnicy 11cm włożyć buraczki dobrze ugnieść łyżką. Pojemnik odwrócić do góry nogami na talerz i zdjąć pojemnik.Na buraczkach ułożyć uformowane mięso, dodać żółtko udekorować rukolą.
  • image-03lp1ja 5. Na talerzu dookoła tatara udekorować rukolą.
    Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy