Tatar z polędwicy wołowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwice myjemy i mielimy w maszynce można też posiekać ja polecam mielenie.
Ogórki kiszone i cebulkę kroimy w drobną kostkę.
Zmieloną polędwicę doprawiamy do smaku solą, pieprzem maggi i oliwą z oliwek. Specjalnie nie pisze ile należy użyć przypraw ponieważ każdy indywidualnie doprawia według własnego gustu.
Bierzemy w dłoń niedużą kulkę mięsa formujemy w dłoni okrąg z wgłębieniem na jajko. Oddzielamy jajko od białka i delikatnie wkładamy żółtko do wgłębienia. Obok tatara układamy pokrojona w kostkę cebulkę i ogórki i kapary jeśli ktoś lubi.
Podajemy zaraz po zrobieniu ponieważ jest to przekąska która nie może leżeć, jest zrobiona z surowego mięsa, jajka łatwo o zatrucie. Pamiętacie o tym.
Komentarze