Tatar ze śledzia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Śledzia solonego wymoczyć 3-4 godziny w mleku lub wodzie. Opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekaną cebulę. Całość połączyć z musztardą i miodem, wymieszać.
2.Jajka ugotować na twardo (ok.10 minut). Obrać i zetrzeć na tarce o małym oczku, osobno żółtka i osobno białka. Paprykę i ogórki osączyć z zalewy, pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać, również pokroić w kostkę.
3.Następnie do specjalnych obręczy włożyć warstwami w dowolnej kolejności składniki.U mnie od dołu, to: śledź z cebulką, ogórek, jabłko, papryka, białko i żółtko. Każdą warstwę docisnąć, aby ciasno przylegały do siebie. Tatara przed podaniem można doprawić solą i pieprzem, wymieszać i podać jako sałatkę. Smacznego!
Komentarze