Tatar ze śledzia

5 (153 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Warstwowy tatar pięknie się prezentuje na talerzu i tak samo dobrze smakuje.

Składniki:

  • 300g śledzia solonego
    8 kawałków czerwonej papryki konserwowej
    4 ogórki konserwowe
    1 słodkie jabłko
    3 jajka
    1 mała cebula
    2-3 łyżki musztardy
    1 łyżka miodu
Wystaw ocenę:

5 (153 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Tatar ze śledzia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śledzia solonego wymoczyć 3-4 godziny w mleku lub wodzie. Opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Dodać posiekaną cebulę. Całość połączyć z musztardą i miodem, wymieszać.
  • 2. Jajka ugotować na twardo (ok.10 minut). Obrać i zetrzeć na tarce o małym oczku, osobno żółtka i osobno białka. Paprykę i ogórki osączyć z zalewy, pokroić w drobną kostkę. Jabłko obrać, również pokroić w kostkę.
  • 3. Następnie do specjalnych obręczy włożyć warstwami w dowolnej kolejności składniki.U mnie od dołu, to: śledź z cebulką, ogórek, jabłko, papryka, białko i żółtko. Każdą warstwę docisnąć, aby ciasno przylegały do siebie. Tatara przed podaniem można doprawić solą i pieprzem, wymieszać i podać jako sałatkę. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować