TATAR ŚLEDZIOWY

0 (0 ocen)

Bardzo dobre danie na okres postu,stół wigilijny lub jako danie do zimnego bufetu.

Składniki:

  • 3 matiasy solone
    1 ogórek konserwowy
    1/4 strąka papryki czerwonej
    1 cebula
    1 łyżka natki pietruszki
    SOS

    1 łyżeczka majonezu
    1 łyżeczka keczupu pikantnego
    1 łyżeczka musztardy np.sarepskiej
    1 łyżeczka słodkiej śmietany 30%
    sól,pieprz,papryka słodka i ostra mielona do smaku

Tatar śledziowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TATAR ŚLEDZIOWY 1. Filety przepłukać zimną wodą,zalać na 1/2 godz.mlekiem,mleko zlać i ponownie zalać świeżym mlekiem,wkroić małą cebulę i pozostawić w chłodnym miejscu na 1 godz.
  • tatar śledziowy 2. Pozostałe składniki pokroić w drobną kostkę,natkę posiekać,z ogórków na sitku odsączyć sok.
    Wyjąć filety z zalewy,przemyć i pokroić w drobną kostkę.Właściwe proporcje to 1/2 część pokrojonych śledzi,pozostałe warzywa muszą stanowić drugą połowę w równych częściach.
  • tatar śledziowy 3. Sporządzić sos.Wszystkie składniki sosu wymieszać.
  • tatar śledziowy 4. Tak przygotowanym sosem zalać składniki tatara.
  • tatar śledziowy 5. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać,pozostawić na 1/2 godz.w chłodnym miejscu celem wymieszania się smaków.Gotową potrawę wyłożyć na talerzu lub miseczce,ozdobić.

Komentarze

Podobne przepisy