Krewetki i brokuły w tempurze

4.5 (148 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Danie kuchni japońskiej ,choć początek swój miało w Portugalii. Do smażenia używamy warzyw oraz owoce morza. Tempura tendon podawana jest na ryżu ,choć można Tempurę podawać samą z dodatkiem sosów. Ważne jest ,by olej był mocno rozgrzany ,a ciasto mocno schłodzone.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    szklanka mąki pszennej
    szklanka zimnej wody
    żółtko jajka
    kilka kostek lodu
    sól ,pieprz
    Do smażenia użyłem:
    brokuł
    krewetki black tiger
    Dodatkowo:
    olej do głębokiego smażenia
    sos słodko-kwaśny
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Krewetki i brokuły w tempurze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tempura tendon 1. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki. Krewetki płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Mąkę ,wodę ,sól ,pieprz i żółtko mieszamy ,dodajemy kilka kostek lodu (by panierka była bardziej chrupiąca). Olej rozgrzewamy. Brokuł i krewetki zanurzamy w cieście ,nadmiar ciasta usuwamy i wrzucamy na gorący olej. Smażymy krótko 4-5 min. Podajemy z ryżem i sosem słodko-kwaśnym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować