Ciasto Tęcza

4.87 (208 ocen)

Ciasto jest pyszne, a do tego świetnie się prezentuje. Przepis na blaszkę 25x40cm. Polecam:)

Składniki:

  • Ciasto I:
    8 białek
    1 szklanka cukru
    0,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki maku
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Ciasto II:
    8 żółtek
    2 całe jajka
    8 łyżek cukru
    8 łyżek mąki
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem:
    0,5 l śmietany kremówki
    zielona galaretka
    czerwona galaretka (najlepiej wiśniowa)
Wystaw ocenę:

4.87 (208 ocen)

Ciasto tęcza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto I:
    Mikserem ubić białka ze szczyptą soli. Następnie dodawać stopniowo cukier i ubijać. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie ją wmieszać mikserem . Na koniec dodać mak i również wmieszać go mikserem na niskich obrotach. Piec ok. 20 min. w temperaturze 200 st.C
  • 2. Ciasto II:
    Żółtka i jajka ubijaćmikserem z cukrem na pulchną masę, aż podwoją swoją objętość (ok. 5 min). Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać i upiec w temp. 180 st.C do "suchego patyczka". Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić na dwie równe części.
  • 3. Złożenie ciasta:
    ciasto biszkoptowe - zielony krem (wykonanie: patrz pkt 4) - ciasto makowe - różowy krem (wykonanie: patrz pkt 4) - ciasto biszkoptowe - lekko docisnąć - posypać cukrem pudrem
  • 4. Krem:
    1. Ubić szklankę kremówki, dodać tężejącą zieloną galaretkę (rozpuszczoną w 1 szklance wody) i od razu wykładać na ciasto.
    2. Ubić szklankę kremówki, dodać tężejącą czerwoną galaretkę (rozpuszczoną w 1 szklance wody) i od razu wykładać na ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Bita śmietana Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować