Ciasto Tęcza z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Cudowne połączenie jabłek z galaretką i i śmietany

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    ½ szklanka mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa budyniowa
    2 szklanki mleka
    1 budyń duży waniliowy
    2 łyżki cukru
    ½ kostka masła
    Masa jabłkowa
    1 kg jabłek
    1 zielona galaretka
    Masa śmietanowa
    300 g śmietany kremówki
    1 łyżeczka cukru pudru
    1 śmietan-fix
    Dodatkowo
    Niebieska galaretka
    Biszkopty małe okrągłe
    1 łyżeczka masła
    60g wiórków kokosowych żółtych

Ciasto tęcza z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Z podanych składników upiec biszkopt. Piec ok. 25 min w temp. 170 stopni. Ostudzić.
    2. Ugotować budyń z cukrem. Masło połączyć z przestudzonym budyniem. Połowę Masy budyniowej nałożyć na biszkopt.
    3. Jabłka obrać zetrzeć na tarce o dużych oczkach, poddusić z cukrem. Do gorących jabłek wsypać suchą galaretkę i dokładnie wymieszać. Przestudzone jabłka nałożyć na masę budyniową. Na jabłka nałożyć drugą część masy budyniowej.
    4. Na masie budyniowej ułożyć biszkopty i zalać niebieską tężejącą galaretką. Schłodzić.
    5. Kremówkę ubić z cukrem i śmietan-fix. Masę śmietanową wyłożyć na niebieską galaretkę.
    6. Na patelni roztopić łyżeczkę masła dodać wiórki kokosowe. Mieszać do zarumienienia posypki. Ostudzić posypać masę śmietanową uprażonym kokosem.

Komentarze

Podobne przepisy