Tęczowy deser

4.49 (166 ocen)

  • 3 godz.

Wspaniały deser, który zachwyci tych małych i dużych. Świetnie sprawdzi się na Dzień Dziecka oraz jako słodka przekąska na różne imprezy dla dzieci. Galaretki to w końcu smak naszego dzieciństwa.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 6 galaretek (fioletowa [owoce leśne], niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa, czerwona)
    mleko skondensowane słodzone 450g,
    kefir 900g,
    żelatyna 30g,
    śmietana 30% 200g,
    cukier puder do smaku,
    kolorowe perełki
Wystaw ocenę:

4.49 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Galaretki

Tęczowy deser - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę fioletową rozpuszczamy w połowie wody (1 szklanka) i odstawiamy. Mleko skondensowane i kefir mieszamy ze sobą. Powstałą masę podzielimy na sześć porcji. Jednorazowo odważamy 220 g masy. Do masy dodajemy 5 g żelatyny, wstawiamy na ogień i podgrzewamy ciągle mieszając aż do rozpuszczenia żelatyny (nie zagotowujemy!). Gdy żelatyna się rozpuści masę rozlewamy do sześciu pojemników i odstawiamy do lodówki do stężenia. Na stężałą masę rozlewamy fioletową galaretkę. Rozrabiamy następnie niebieską galaretkę w połowie wody. Następnie znowu odważamy 220g masy, dodajemy 5g żelatyny i ją rozpuszczamy. Rozlewamy do szklanek na stężałą galaretkę.
  • 2. Dalej postępujemy analogicznie. Kolory układamy tak jak kolory tęczy. Gotowy deser dekorujemy ubitą z cukrem pudrem bitą śmietaną i posypujemy cukrowymi perełkami.
    Życzę smacznego :)
    Deser jest dość pracochłonny, ale efekt jest tego wart :) Radość w oczach dzieci ogromna :)

Porady

Staramy się, aby kolejne warstwy były w miarę równe. Następną warstwę można wylać, gdy poprzednia będzie stężała.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować