Tęczowy sernik na zimno

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Ciasto:
    2 jajka
    110 g cukru (0,5 szklanki)
    1 opak. cukru wanilinowego
    2 łyżki wody
    1 łyżka soku z cytryny
    40 g mąki
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa sernikowa:
    1 opak. Sernika na zimno (użyłam Dr. Oetkera)
    500 ml mleka
    300 g serka homogenizowanego waniliowego

    Galaretki:
    900 ml wody
    1 opak. Galaretki o smaku truskawkowym
    1 opak. Galaretki o smaku cytrynowym
    1 opak. Galaretki o smaku agrestowym

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tęczowy sernik na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i obsypać mąką. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, cukier wanilinowy, wodę oraz sok z cytryny. Kolejno dodawać żółtka mieszając mikserem na najniższych obrotach. Następnie stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy i wstawić piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok. 35 min. Po upieczeniu ciasto wystudzić.





  • 2. Masa sernikowa:
    Do wysokiego naczynia wlać 500 ml mleka. Wsypać masę sernikową i miksować 3 minuty na najwyższych obrotach. Następnie dodać serki homogenizowane i miksować przez 1 min. 2/3 kostek z galaretki wymieszać razem z masą sernikową. Pozostałe kostki zostawić do udekorowania góry ciasta.
  • 3. Galaretki:
    Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 300 ml przegotowanej gorącej wody i rozlać do trzech płaskich naczyń. Gdy stężeją, pokroić je w kostkę.
  • 4. Dekorowanie:
    Masę sernikową nałożyć do tortownicy na upieczony biszkopt i wyrównać łyżką. Na wierzch od razu wsypać resztę pokrojonej galaretki. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.86 (7 ocen)

Zdobywca nagrody

Kolorowy sernik na zimno

To może cię zainteresować