Tęczowy sernik na zimno z borówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek.Białka ubić, stopniowo dodawać cukier, następnie żółtka i mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Biszkopt wylać do tortownicy(śr. 28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez 15-20 min.
Ser:
twaróg oraz 200g masła podzielić na 4 części. W 4 naczyniach rozpuścić po 1 opakowaniu galaretki, każda w 1 szkl. gorącej wody.Do każdej dodać po 1 łyżce cukru. Za pomocą miksera kolejno miksować 4 porcje miękkiego masła i sera. Nie przerywając mieszania, do każdej porcji masy wlewać cienkim strumieniem po 1 ostudzonej galaretce.
Wykonanie:
Ostudzony biszkopt wyłożyć na dno tortownicy, następnie wylać najpierw zieloną, następnie żółtą,pomarańczową i czerwona masę twarogowa. Po każdym wylaniu sernik wstawić na chwilkę do lodówki. Na wierzch dać borówki i zalać galaretka czerwona rozpuszczona wg przepisu na opakowaniu. Całość wstawić do lodówki. Udekorować kokosem.
Komentarze